Pyrki z gzikiem

4.5 (145 ocen)

Od 10 lat mieszkam w Poznaniu ale dopiero pierwszy raz przygotowałam to regionalne danie ale będzie częściej gościć w naszym domu:)

Składniki:

  • 9 dużych równych ziemniaków
    sól
    3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

    Gzik:

    250 g sera białego półtłustego
    1 łyżeczka tartego chrzanu ( ze słoiczka)
    3 łyżki śmietany 12%
    pęczek szczypiorku
    3 gałązki koperku
    1 młoda cebulka
    2 ząbki czosnku
    3 duże rzodkiewki
    sól,pieprz,słodka papryka w proszku
    1 łyżeczka cukru

    Dodatkowo:

    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyrki z gzikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki gzika 1. Gzik: Do blendera przełożyć ser,dodać śmietanę,chrzan oraz zmiażdżony czosnek o z grubsza posiekaną cebulę. Wszystko dobrze zmiksować. Przełożyć do miski. Szczypiorek i koperek drobno pokroić ( wcześniej umyć i osuszyć),dodać do sera. Rzodkiewkę zetrzeć na małych oczkach i dobrze odcisnąć sok. Przełożyć do sera. Doprawić solą,pieprzem,papryką i cukrem. Dobrze wymieszać. Odłożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • ziemniaki ułożyć w naczyniu 2. Pyrki: Ziemniaki umyć,dobrze osuszyć. Każdego przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu do zapiekania,skropić oliwą i oprószyć solą. Wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec około 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika,przełożyć na talerz i położyć na każdym porządną łyżkę gzika. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować