Puszysta szarlotka

4.5 (187 ocen)

  • 10 min

Delikatna, puszysta, słodko-kwaskowa - idealna!

  • 10 min

Składniki:

  • - 40 dkg mąki krupczatki

    - 1 szklanka cukru pudru

    - 1 margaryna 250 g Palma

    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 2 żółtka

    - 1 łyżka śmietany lub jogurtu

    -1 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysta szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki (z wyjątkiem jabłek oczywiście) z tym, że na śmietanę wsypać proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 20 min.

    Jabłka podsmażyć z dodatkiem cynamonu, ja musiałam też dodać trochę cukru bo jabłka były bardzo kwaśne.

    Blachę nasmarować i obsypać bułką tartą. Rozwałkować jedną część ciasta mniej więcej na kształt blachy, a potem rozprowadzić to ciasto palcami tak by było na całym spodzie blachy. Na to ciasto przesiać kakao (kakao ma za zadanie, by jabłka nie rozmoczyły spodu). Potem warstwa jabłek i znów 2 warstwa ciasta z lodówki.

    Wkładamy do piekarnika na 190 C na ok. 40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować