Puszysta szarlotka

4.57 (7 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo delikatne, puszyste ciasto jabłkowe. Przy czym jest to szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradzi.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dużych jabłek
    5 jajek
    10dag cukru
    2 łyżki cukru pudru
    20dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

4.57 (7 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami Szarlotka

Puszysta szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić na kawałki usuwając gniazda nasienne.
    Jajka utrzeć mikserem z cukrem i 2 łyżkami cukru pudru. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać.
    Blachę o wymiarach około 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylać na nią ¾ masy, ułożyć jabłka i wylać resztę masy.
    Ciasto piec w 180 stopniach przez 40minut, do momentu gdy ciasto nabierze złotego koloru. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem i podać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jajka Cukier puder

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować