pulpety z wątróbki w sosie kaniowym

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam smażoną wątróbkę. Mój mąż jednak jej nie znosi i dlatego wymyśliłam nowe danie z jej użyciem. Takie pulpety bardzo mu zasmakowały. Podałam je z sosem z suszonych kani, kaszą gryczaną i buraczkami.

  • 60 min

Składniki:


  • 500 g wątróbki
    1 czerstwa bułka
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    2-3 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz
    kminek mielony
    ostra papryka
    kostka rosołowa
    2 garście suszonych kani lub innych grzybów
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    Ziele angielskie
    lisć laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Pulpety z wątróbki w sosie kaniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę opłukać i zmielić w maszynce do mięsa lub drobno pokroić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i dodać do bułki. Wbić jajko, dodać czosnek, przyprawy i bułkę tartą. Wyrobić na jednolita masę.
  • 2. W garnku zagotować litr wody. Wrzucić liść i ziele, kostkę rosołową i grzyby. Gotować 15 minut. Następnie z masy formować kulki i wrzucać do bulionu. Gotować około 20 minut. Po tym czasie pulpety wyłowić.Mąki rozmieszać w odrobinie zimnej wody i zagęścić sos. Przyprawić. Podawać z kaszą i buraczkami.

Porady

Aby pulpety łatwiej się formowały, należy zmoczyć ręce zimna wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować