Pulpety w sosie serkowym

4.49 (195 ocen)

  • 20 min

Pulpety w sosie serkowym są bardzo proste do przyrządzenia. Można je podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

  • 20 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego, 1 średnia cebula, 1 kostka serka topionego, koperek, 1/3 kostki masła lub margaryny, sól
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Pulpety w sosie serkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle zeszklić pokrojoną cebulę. Z mięsa mielonego (bez dodatków) uformować małe pulpeciki wielkości włoskiego orzecha. W garnku zagotować 1 litr wody, wrzucić pulpeciki i rozdrobniony serek topiony. Mieszać od czasu do czasu. Po 10 minutach dodać zeszkloną cebulę i posiekany koperek. Podgotować dodatkowo 5 minut, przyprawić solą. Sos powinien być zawiesisty, dzięki rozpuszczonemu serkowi. Jeśli jednak nie jest, to należy dodać 1 łyżeczkę mąki rozmieszaną w 1/2 szklanki zimnej wody.

Porady

Mięso mielone musi być dobrej jakości, by pulpety były ścisłe (nie polecam najtańszego mięsa z marketów). Nie trzeba przyprawiać mięsa na pulpety, ponieważ sos będzie miał wystarczająco wyrazisty smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować