To najbardziej lubiane danie w mojej rodzinie z młodą kapustą, pulpety które w niej się gotują nadają wspaniałego smaku ;)
60 min
Składniki:
kapusta młoda 1 główka
pomidory 3 sztuki
mięso mielone 70 dag
przyprawa do mięsa mielonego do smaku
koper 0,5 pęczka
sól do smaku
pieprz do smaku
liść laurowy do smaku
ziele angielskie do smaku
bułka tarta 2 łyżki
boczek wędzony 35 dag
jajko 1szt
Pulpety w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Młodą kapustę poszatkować zalać wodą i gotować około 10 minut, odlać wodę i wlać nową, ponownie gotować 5 minut i dodać pokrojone w kostkę pomidory, ziele angielskie i liść laurowy.
Boczek pokroić w kostkę podsmażyć dodać do kapusty. Gotować na małym ogniu 10 minut.
Mięso mielone doprawić do smaku przyprawą, jajkiem i wymieszać. W razie potrzeby można dodać trochę bułki tartej. Formować pulpety nieco większe od orzecha włoskiego i obtoczyć je w bułce tartej.
Do kapustki dodać posiekany koper, doprawić do smaku i wymieszać. Wyłożyć połowę kapusty, na kapustę w garze położyć pulpety i przykryć drugą połową kapusty.
Komentarze