Bardzo smaczne i syte danie.Makaron i pulpeciki to bardzo smaczne połączenie,do tego wszystko posypane serem i zapieczone.
1 godz. 20 min
Składniki:
Pulpeciki:
50 dag łopatki wieprzowej
1 jajko
sól,pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
1 bułka namoczona i odciśnięta ( w mleku lub wodzie )
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Dodatkowo:
40 dag makaronu typu gniazdka
przyprawa do makaronu
10 dag startego sera żółtego
1 łyżka oleju
sól do smaku
Pulpeciki zapiekane na makaronowych gniazdkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy,myjemy,dokładnie osuszamy i mielimy razem z bułką w maszynce.Następnie do mięsa wbijmy jajko i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.
2.Z mięsa formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej,następnie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.
3.Makaron gotujemy partiami w osolonej wodzie z olejem,delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową,osączamy z wody i przekładamy do formy żaroodpornej.
4.Na makaron układamy usmażone pulpeciki,oprószamy przyprawą do makaronu i startym serem żółtym.
5.Następnie całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni,aż ser się roztopi i potrawa będzie gorąca.
Komentarze