Pulpeciki zapiekane z mozzarellą

5 (141 ocen)

Prosta i pyszna propozycja na obiad.Możesz ją podać z ryżem lub makaronem.

Składniki:

  • Składniki :

    500g mielonego mięsa wieprzowego,
    cebula,
    czerstwa mała bułka,
    1/2 szklanki mleka,
    jajko,
    sól,
    pieprz,
    oliwa do smażenia,
    łyżki masła
    1 łyżka tymianku
    1 łyżka bazylii


    Składniki sos :

    1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
    1 cebula
    1 łyżeczka bazylii
    sól
    pieprz
    2 ząbki czosnku
    oliwa
    1 szklanka bulionu


    Składniki dodatkowe :

    2 kulki mozzarelli
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki zapiekane z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie mięsa:

    Bułkę namocz w mleku. Do miski wrzuć mięso i odciśniętą bułkę. Wbij jajko, dodaj przyprawy, drobno pokrojoną cebulę i dokładnie połącz składniki. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj kulki. Pulpeciki smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony.


    Przygotowanie sosu :

    Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy wrzuć pokrojoną cebulę i przeciśniety przez praskę czosnek. Smaż chwilę. Wlej pomidory i bulion. Duś wszystko parę minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i bazylią.

    Usmażone pulpeciki ułóż na sosie. Na każdym połóż plasterek mozzarelli. Całość włóż do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować