Pulchne racuszki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Delikatne, pulchne z cukrem pudrem lub dżemem posmakują niejednemu podniebieniu. Mój syn bardzo je lubi w wersji mini.

  • 60 min

Składniki:



  • 3 szklanki mąki pszennej
    2 jaja
    1,5 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    7 g drożdży instant
    szczypta soli
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Przystawki

Pulchne racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1u5ocxh 1. Suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy dwa jajka, oraz ciepłe mleko.
    Wyrabiamy ciasto łyżką, jeśli uważamy że jest zbyt luźne dosypujemy mąki, ale z umiarem.
    Odstawiamy ciasto na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • image-00q7k9q 2. Wlewamy na patelnie olej do wysokości 1,5 cm. Musi być gorący, ale nie na tyle by palić racuszki.
  • image-22i9eny 3. Smażymy z dwóch stron na rumiano, pilnujemy moc smażenia by racuszki usmażyć w środku ale nie spalić z zewnątrz.
    Usmażone racuszki wykładamy na ręcznik papierowy by osączyć je z nadmiaru oleju.
  • image-1n3pklk 4. Podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować