Racuszki na serku waniliowym

4.67 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rewelacyjne racuszki - z lekko chrupiącą skórką, delikatne i mięciutkie w środku, doskonałe w smaku. Można je posypać cukrem pudrem lub polać słodkim sosem (wnukowi smakowały z syropem z agawy). Do tej pory przygotowywałam zwykle racuszki na kefirze, ale te na serku są zdecydowanie delikatniejsze :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 280 g serka homogenizowanego waniliowego (2 op. po 140 g)
    2 jajka
    5-6 łyżek kefiru
    1,5 szkl. mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.67 (6 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Racuszki na serku waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek roztrzepujemy z jajkami i kefirem (najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej). Dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Mieszamy do uzyskania gładkiego, dość gęstego ciasta.
  • 2. Na rozgrzany na patelni olej kładziemy łyżką nieduże placuszki i smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  • 3. Przed podaniem posypujemy racuszki cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek homogenizowany Mąka pszenna Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować