Pstrąg, cytrynowe risotto i pieczone pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PSTRĄG PO CHORWACKU
Oczyszczoną rybę skropić sokiem z cytryny, posypać z obu stron solą i pieprzem. Do środka ryby włożyć oliwki, startą skórkę z cytryny i starty imbir. Tak przygotowaną rybę odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Zamarynowaną rybę obtoczyć w mące i piec na rozgrzanym oleju przez około 10 minut z każdej strony.
2.CYTRYNOWE RISOTTO
Masło rozgrzać na patelni. Wsypać suchy ryż i smażyć, aż do zeszklenia. Wlać białe wino, trzymać na średnim ogniu, aż wino całkowicie odparuje. Wlać bulion oraz sok z cytryny. Trzymać na ogniu, aż ryż całkowicie wsiąknie płyn. Pod koniec doprawić solą i pieprzem, dodać startą skórkę z cytryny i starty parmezan.
3.PIECZONE POMIDORY
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, dokładnie oczyścić z gniazd. Ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Posypać cukrem, solą, pieprzem, oregano. Skropić oliwą z oliwek. Piec przez około 45 minut, co jakiś czas ostrożnie mieszając.
Komentarze