Pieczone pomidory faszerowane ryżem

4.5 (149 ocen)

  • 35 min

Farsz pachnący bazylią i czosnkiem .Uwielbiam ten smak i zapach.Takie pomidory można podać zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 35 min

Składniki:

  • 6 twardych pomidorów

    około 80 g ryżu

    4 ząbki czosnku

    listki świeżej bazylii ewentualnie suszonej

    sól,pieprz do smaku

    2 łyżeczki oleju


    Ponadto:tłuszcz do skropienia
    .
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone pomidory faszerowane ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalać wrzącą osoloną wodą .Ugotować.Odcedzić i ostudzić

    ...Pomidory umyć.Z każdego odciąć wierzch.Łyżeczką wydrążyć środki.Wydrążone pomidory skropić olejem.

    ...Miąższ z pomidorów rozdrobnić, połączyć z ryżem,rozdrobnionym czosnkiem,posiekaną drobno bazylią oraz olejem.Przyprawic solą i pieprzem do smaku.

    ...Przygotowanym farszem napełnić pomidory.Przykryć ściętą częścią.Ułożyć w żaroodpornym naczyniu,skropić tłuszczem,lekko posolić.Naczynie przykryć.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temp.180 st.C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować