Przysmak carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza: Ubij białka, dodaj cukier. Gdy piana będzie sztywna dodaj pozostałe składniki i ostrożnie wymieszaj łyżka.
2.Ciasto ciemne: Ubij żółtka, jaja i cukier na jasną, puszystą masę. Dodaj pozostałe składniki. Całość wymieszaj delikatnie łyżką.
3.Wykładaj obie masy na blachę o wymiarach 23x39 wyłożoną papierem po pieczenia. Utwórz kleksy, jednak nie mieszaj obu mas ze sobą. Piec 40 minut w temp. 180 stopni. (można sprawdzić czy ciasto jest gotowe za pomocą tzw "suchego patyczka"). Ciasto pozostaw do wystudzenia. Następnie przekrój.
4.Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia.
Budyń wymieszać z 3/4 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając zagotować. Ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony budyń.
5.Nasączyć ciasto wcześniej zaparzoną kawą. Przekrojony placek posmarować 1/2 kremu. Wylać tężejącą galaretkę (musi być bardzo mocno tężejąca). Wyłożyć pozostały krem. Nakryć drugą częścią upieczonego placka. Pozostawić do całkowitego stężenia w lodówce. Smacznego!
Porady
Ciasto choć wygląda na skomplikowane jest dość proste w przygotowaniu.
Komentarze