Przysmak carycy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Deser o niecodziennym smaku i wyglądzie, który zachwyci każdego fana słodkości. Polecam :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Beza
    - 6 białek
    - 1 i 1/2 szkl.cukru
    - 1 szkl.mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka octu
    - 1/3 szkl.oleju

    Ciasto ciemne:
    - 6 żółtek
    -2 jajka
    - 6 łyżek cukru
    - 4 łyżki mąki
    - 1 łyżka proszku do pieczenia
    - 2-3 łyżki kakao
    - 1/3 szkl.oleju

    MASA
    - 1 budyń śmietankowy bez cukru
    - 1 i 3/4 szkl. mleka
    - 4 czubate łyżki cukru
    - 1 kostka masła (ok 250 g)

    2 galaretki (czerwone)
    zaparzona kawa, mocna z dodatkiem cukru i alkoholu (do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Przysmak carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza: Ubij białka, dodaj cukier. Gdy piana będzie sztywna dodaj pozostałe składniki i ostrożnie wymieszaj łyżka.
  • 2. Ciasto ciemne: Ubij żółtka, jaja i cukier na jasną, puszystą masę. Dodaj pozostałe składniki. Całość wymieszaj delikatnie łyżką.
  • 3. Wykładaj obie masy na blachę o wymiarach 23x39 wyłożoną papierem po pieczenia. Utwórz kleksy, jednak nie mieszaj obu mas ze sobą. Piec 40 minut w temp. 180 stopni. (można sprawdzić czy ciasto jest gotowe za pomocą tzw "suchego patyczka"). Ciasto pozostaw do wystudzenia. Następnie przekrój.
  • 4. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia.
    Budyń wymieszać z 3/4 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając zagotować. Ostudzić.
    Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony budyń.
  • 5. Nasączyć ciasto wcześniej zaparzoną kawą. Przekrojony placek posmarować 1/2 kremu. Wylać tężejącą galaretkę (musi być bardzo mocno tężejąca). Wyłożyć pozostały krem. Nakryć drugą częścią upieczonego placka. Pozostawić do całkowitego stężenia w lodówce. Smacznego!

Porady

Ciasto choć wygląda na skomplikowane jest dość proste w przygotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować