Proszek do pieczenia

4.48 (191 ocen)

Koszt wykonania słoiczka takiego proszku jest znikomy (w sumie dokupiłam tylko kwasek za parę gorszy), a poza tym wiemy, co dodajemy do ciasta.

Składniki:

  • mąka pszenna
    soda spożywcza
    kwasek cytrynowy
    suchy, czysty zamykany słoiczek
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Proszek do pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonując proszek do pieczenia należy przestrzegać proporcji składników 12: 5: 3 ( stosunek- mąka: soda: kwasek cytrynowy). Jako miarki możemy użyć łyżki stołowej, łyżeczki do herbaty, lub nakrętki. Co tam chcemy, byleby zachować proporcje. Ja odmierzałam łyżeczką. Ważne by zarówno słoik, jak i łyżeczka były czyste i suche. Do słoika wsypujemy 12 łyżeczek mąki, następnie 5 łyżeczek sody i 3 kwasku. Zamykamy słoik i mocno nim potrząsamy, by wszystko się wymieszało.

    Domowy proszek można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym słoiku, w suchym i chłodnym miejscu, np w szafce.

    Ja używam go, stosując się do zasady, że:

    0.5 łyżeczki sody= 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

    A jeśli w przepisie mam 1 łyżeczkę (lub dwie, 2.5) proszku to dodaję do tej ilości zawsze jeszcze 1/2 łyżeczki.

Porady

Pamiętajmy o proporcjach mąki,sody i kwasku- 12:5:3 !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Proszek do pieczenia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować