Potrawka z szynką wieprzową i kuskusem w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w plastry grubości około 1 cm, a następnie w drobną kostkę.
Składniki marynaty wymieszać i połączyć z szynką. Odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Następnie mięso podsmażyć na oleju, po czym podlać bulionem i dusić około 30 minut.
2.Sos pieczarkowy: Pieczarki pokroić na ósemki i smażyć na oleju. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i nadal smażyć. Po odparowaniu wody z pieczarek dolać około 1 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem, przyprawą warzywną (kucharek) i kostką mięsną, nadal gotować około 15 minut. Następnie mąkę około 2 łyżki wymieszać z 2 łyżkami śmietany i wodą (najlepiej w 0,5 l garnuszku), dolać do pieczarek, gotować około 5 minut, mieszając sos od czasu do czasu
3.Kaszę kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Kaszę podawać z kawałkami mięsa, obficie oblaną sosem pieczarkowym.
Komentarze