Potrawka z szynką wieprzową i kuskusem w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

Szynka wieprzowa dzięki ziołowej marynacie jest wyrazista w smaku. Wraz z kaszą kuskus i sosem pieczarkowym, danie tworzy pyszną całość.

Składniki:

  • 40 dag szynki wieprzowej
    kasza kuskus - ilość wg uznania

    marynata mięsna:
    3 łyżki oleju
    1/2 łyżki natki pietruszki
    1/2 łyżki koperku
    1/2 łyżki tymianku
    1/2 l bulionu mięsnego (może być z kostki)

    sos pieczarkowy:
    30 dag pieczarek
    śmietana
    mąka
    przyprawa warzywna- kucharek
    sól, pieprz
    kostka grzybowa lub mięsna
    cebula
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka z szynką wieprzową i kuskusem w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w plastry grubości około 1 cm, a następnie w drobną kostkę.
    Składniki marynaty wymieszać i połączyć z szynką. Odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Następnie mięso podsmażyć na oleju, po czym podlać bulionem i dusić około 30 minut.
  • 2. Sos pieczarkowy: Pieczarki pokroić na ósemki i smażyć na oleju. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i nadal smażyć. Po odparowaniu wody z pieczarek dolać około 1 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem, przyprawą warzywną (kucharek) i kostką mięsną, nadal gotować około 15 minut. Następnie mąkę około 2 łyżki wymieszać z 2 łyżkami śmietany i wodą (najlepiej w 0,5 l garnuszku), dolać do pieczarek, gotować około 5 minut, mieszając sos od czasu do czasu
  • 3. Kaszę kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Kaszę podawać z kawałkami mięsa, obficie oblaną sosem pieczarkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kuskus Pieczarki Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować