Poszarpańce (mini-pączki serowe)

4.5 (194 ocen)

Moja wersja mini-pączków, a właściwie mini-racuszków serowych smażonych na głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
    1,5 szklanki mąki
    3 jajka
    1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
    1,5 łyżki spirytusu
    cukier puder do posypania
    1 litr oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Poszarpańce (mini-pączki serowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek miksujemy z jajkami, dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną oraz spirytus i dokładnie mieszamy na gładkie ciasto. Do ciasta nie dodajemy cukru.
  • 2. Odlewamy ok. 1/3 szklanki oleju, resztę rozgrzewamy w szerokim garnku.
  • 3. Na gorący olej za pomocą dwóch łyżeczek kładziemy porcje ciasta (jedną łyżeczką nabieramy ciasto, a drugą zsuwamy je na olej). Aby ciasto łatwiej porcjować, zanurzamy łyżeczki w pozostawionym zimnym oleju. Smażymy na brązowo z obu stron
  • 4. Poszarpańce wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, a kiedy przestygną - oprószamy przez sitko cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować