PORZECZKOWIEC

4.99 (187 ocen)

  • 45 min

Porzeczkowiec to pyszne rozpływające się w ustach ciasto , szybko znika z talerza .

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO ;
    * 1/2 szklanki oleju
    * 1/2 szklanki cukru
    * 1/2 szklanki wody
    * 3 łyżki kakao
    * 1,5 szklanki mąki
    * 1 łyżeczka sody
    * 1 łyżeczka proszku
    * 1 cukier waniliowy .
    * 5 jajek

    SKŁADNIKI NA MASĘ :

    * 1 KOSTKA KASI

    * 2 DUŻE KUBKI KWAŚNEJ ŚMIETANY 12 % czyli 800 g

    * 1/2 SZKLANKI CUKRU

    * 4 ŚMIETANY FIX Dr OETKERA

    * 1 CUKIER WANILIOWY

    1 i 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
Wystaw ocenę:

4.99 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. olej, cukier, wodę , kakao i cukier waniliowy zagotować w garnku i odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Do ostudzonej masy dodać mąkę , proszek ,sodę i żółtka ( wszystko wymieszać mikserem. Dodać ubite białka i jeszcze raz wymieszać ale łyżką.
  • 3. Formę wysmarować tłuszczem i wylać ciasto

    * Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
  • 4. wykonanie masy ;

    Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym , dodawać po łyżce śmietany i delikatnie mieszać mikserem , wsypać śmietanę fiks i jeszcze raz wymieszać.
  • 5. przekładanie ciasta;

    Ciasto przeciąć na pół

    * jedną warstwę posmarować dżemem porzeczkowym

    * na dżem wyłożyć połowę masy

    * przykryć drugim plackiem

    * wierzch posmarować resztą masy

    * na masę wyłożyć dżem

    * Wierzch ciasta udekorować startą czekoladą lub zrobić esy floresy z rozpuszczonej białej czekolady.

Porady

Śmietana i margaryna musi mieć temperaturę pokojową , inaczej się zważy jak dodacie zimną z lodówki .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować