Porzeczkowiec

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne kakaowe ciasto z masą serową dżemem porzeczkowym i bita śmietaną .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • MASA KAKAOWA : 3/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    Te składniki zagotować i ostudzić .
    CIASTO : 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklanka cukru
    MASA SEROWA :
    1/2 kg. serka waniliowego
    1 kostka masła lub margaryny
    6 łyżek cukru pudru
    BITA ŚMIETANA :
    1/2 litra kremówki 30%
    łyżka cukru pudru
    2 fixy do kremówki
    DODATKOWO :
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
    tabliczka czekolady mlecznej .

Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Porzeczkowiec 1. 1. CIASTO
    Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po jednym żółtku i cukier . Miksując nadal wlać zimną masę kakaową , po czym dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą . Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni .

  • 2. 2 . MASA SEROWA :
    Margarynę lub masło zmiksuj z cukrem pudrem i dodawaj po łyżce serka .
  • 3. 3. ZŁOŻENIE CIASTA :
    Przestudzone ciasto przetnij na pół , dolną część ciasta posmaruj dżemem na to wyłóż masę serową i przykryj drugim plackiem . Posmaruj go resztą dżemu a na wierzch ciasta wyłóż ubitą śmietanę . Posyp startą czekoladą .

Porady

Blaszka w której piekłam to ciasto miała wymiary 25/35 .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować