polędwiczki pieczone w miodzie

4.51 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne kruche mięso wieprzowe

Składniki:

  • 600 g polędwiczek wieprzowych lub schabu bez kości
    sól
    mielony biały pieprz
    2 łyżki oleju kujawskiego z bazylią i cytryną
    300 ml wywaru mięsnego
    200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    200 ml sherry lub madery
    300 g szalotek
    2 marchewki
    3 łyżki miodu
    natka pietruszki
    bazylia
    lubczyk
    łyżeczka startej skórki pomarańczowej
    łyżka soku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki pieczone w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso solimy i pieprzymy. Wkładamy do brytfanny i krótko zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni C. Następnie lekko podlewamy wywarem i pieczemy około 45 minut (160 stopni). Od czasu do czasu obracamy i podlewamy: sokiem pomarańczowym, sherry, i wywarem mięsnym.
  • 2. Następnie dodajemy szalotki, pokrojoną marchew, sok cytrynowy, miód i posiekane zioła, skórkę z pomarańczy. Pieczemy jeszcze około 30 minut.
  • 3. Upieczone mięso kroimy w poprzek włókien, kładziemy na ogrzanym półmisku lub talerzu i podajemy z sosem pieczeniowym szalotkami oraz ulubioną sałatką warzywną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Podudzia pieczone w miodzie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Podudzia pieczone w miodzie

Konto nieaktywne Kurczak zawsze się sprawdza 1 godz. 10 min

To może cię zainteresować