Schab w miodzie

4.47 (163 ocen)

  • 3 godz.

Kupując wędliny mam wrażenie,że wszystkie smakują tak samo oraz po dwóch dniach w lodówce zaczynają się psuć. Postanowiłam,że upiekę schab ale nieco inaczej, tak aby jego smak zaskakiwał oraz aby nie był przesuszony.Schab może być również upieczony do krojenia na obiad jak i na kanapkę.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,50 kg schabu wąskiego
    marynata:
    1łyżka musztardy
    1łyżka miodu
    1łyżka oleju
    sól
    1 łyżka czosnku granulowanego
    1łyżka słodkiej papryki
    liście laurowe-4 lub 5
Wystaw ocenę:

4.47 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przystawki

Schab w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab natrzeć solą.W rondelku zagrzać olej z miodem i musztardą, tak aby miód się rozpuścił.Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia,dodać paprykę i czosnek. Wymieszać dokładnie. Tą marynatą dobrze wysmarować schab.(natrzeć go).Taki schab obłożyć liściami laurowymi i wstawić na noc do lodówki.
  • 2. Na patelni rozgrzać nieco oleju i przez chwilę obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Zawinąć w papier do pieczenia i piec w 170 stopniach przez półtorej godziny. Upieczony schab jest gotowy do zjedzenia.

Porady

Można podawać na ciepło lub na zimno jako przystawkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować