tort bezowy z jagodami

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 6 osób

idealny na letni podwieczorek

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 9 białek,
    20 dag cukru kryształu,
    25 dag cukru pudru Kupca
    papier do wyłożenia formy,
    margaryna Kasia do wysmarowania papieru
    1/2 litra śmietanki30%
    10 dag cukru pudru Kupca
    0.5 laski wanilii lub cukier waniliowy Kotanyi
    1 łyżeczka żelatyny lub śmietan fix Marsyl
    25 dag malin lub masa śmietanowa malinowa Dr Oetkera
    1/2 litra jagód
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort bezowy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie

    Białka ubijamy, dosypując cukier, aż piana będzie sztywna.

    Wyciskamy ją szprycą cukierniczą na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i posmarowaną margaryną,

    Formujemy dwa krążki o średnicy około 25 cm. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 140°C i

    suszymy przez 50 minut.

    krem:

    Ubić śmietanę, dodawać cukier, utłuczoną, przesianą wanilię lub cukier waniliowy i ubijać.

    Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody lub śmietan fix.

    Maliny zmiksować dodać do ubitej śmietany wsypać szklankę jagód i delikatnie wymieszać.

    lub do ubitej śmietany dodać masę śmietanową malinową następnie wsypać jagody

    Na pierwszy krążek bezy wyłożyć krem śmietanowy o smaku malinowym przykryć drugim krążkiem,

    posypać cukrem pudrem malinowym zrobić dekoracje z jagód i mięty.

    Gotowy tort odstawić na 2 h, aby łatwo dał się kroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować