Podwójny tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W przypadku obu biszkoptów białka zmiksować z cukrem na sztywną pianę, połączyć z żółtkami, a następnie z sypkimi składnikami. Piec w tortownicy i średnicy 24 cm przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.
Wystudzone biszkopty dopasować do siebie tak, żeby jeden nachodził na drugi i odpowiednio dociąć. Ja wycięłam kawałem ciemnego biszkopta. Następnie przekroić je na 3 krążki.
2.Jasny krem: Żelatynę namoczyć z mleku i rozpuścić w kąpieli wodnej, budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i od razu połączyć z ciepłą żelatyną. Wystudzić. Śmietanę ubić i zmiksować z budyniem. Jasny biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń, rozsmarować część kremu, na krem rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, resztę kremu, przykryć krążkiem biszkopta i czynność powtórzyć z drugą połową kremu.
3.Ciemny krem: Kakao sparzyć wrzątkiem, żelatynę namoczyć, rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić i zmiksować z wystudzonym kakaem i żelatyną. Ciemny biszkopt nasączyć kawą i przełożyć kakaową śmietaną.
Żelatynę na polewę zalać wodą i rozpuścić, resztę składników zagotować i połączyć z żelatyną. Przestudzić i udekorować wierzch ciemnego tortu.
Na wierzch jasnego tortu rozsmarować ubitą kremówkę.
4.Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i polać wierzch białego tortu oraz zamoczyć w niej połówki truskawek. Ciemny tort udekorować połówkami orzechów. Oba wykończyć kolorowymi posypkami. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia, najlepiej na noc.
Komentarze