Podwójny tort śmietanowy

0 (0 ocen)

Tort dla niej i dla niego - mocno kakaowy i owocowy - jasny i ciemny :)

Składniki:

  • biszkopt jasny:
    5 jajek
    3/4 szklanki curkru
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    biszkopt ciemny:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    5 dkg orzechów
    1 łyżka kawy
    0,5 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem jasny:
    1 op budyniu waniliowego + 2 szkl mleka + 2 łyżki cukru
    300 ml śmietany 30%
    3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl mleka
    1 puszka brzoskwiń

    krem ciemny:
    0,5 l śmietany 30 %
    3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl mleka
    3 łyżki kakao

    do nasączenia:
    1 szkl mocnej kawy do biszkopta ciemnego
    sok z brzoskwiń do biszkopta jasnego

    dekoracja:
    polewa:
    40 g masła
    1 łyżka mleka
    2 łyżki cukru
    1,5 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki żelatyny +2 łyżki wody

    dodatkowo:
    150 ml śmietany 30%
    1 tabliczka białej czekolady
    truskawki
    połówki orzechów
    biała i ciemna posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Podwójny tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. W przypadku obu biszkoptów białka zmiksować z cukrem na sztywną pianę, połączyć z żółtkami, a następnie z sypkimi składnikami. Piec w tortownicy i średnicy 24 cm przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.

    Wystudzone biszkopty dopasować do siebie tak, żeby jeden nachodził na drugi i odpowiednio dociąć. Ja wycięłam kawałem ciemnego biszkopta. Następnie przekroić je na 3 krążki.
  • z kremem 2. Jasny krem: Żelatynę namoczyć z mleku i rozpuścić w kąpieli wodnej, budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i od razu połączyć z ciepłą żelatyną. Wystudzić. Śmietanę ubić i zmiksować z budyniem. Jasny biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń, rozsmarować część kremu, na krem rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, resztę kremu, przykryć krążkiem biszkopta i czynność powtórzyć z drugą połową kremu.
  • prawie gotowe 3. Ciemny krem: Kakao sparzyć wrzątkiem, żelatynę namoczyć, rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić i zmiksować z wystudzonym kakaem i żelatyną. Ciemny biszkopt nasączyć kawą i przełożyć kakaową śmietaną.

    Żelatynę na polewę zalać wodą i rozpuścić, resztę składników zagotować i połączyć z żelatyną. Przestudzić i udekorować wierzch ciemnego tortu.

    Na wierzch jasnego tortu rozsmarować ubitą kremówkę.
  • 4. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i polać wierzch białego tortu oraz zamoczyć w niej połówki truskawek. Ciemny tort udekorować połówkami orzechów. Oba wykończyć kolorowymi posypkami. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia, najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować