Pleśniak agrestowo-porzeczkowy

1 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Idealne ciasto na lato. Kruche ciasto można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    ½ szklanki cukru pudru
    5 jajek
    25 dag margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    30 dag agrestu
    30 dag czerwonej porzeczki
    Bułka tarta
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Pleśniak agrestowo-porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać margarynę z żółtkami, dodać cukier puder. Energicznie wyrobić kruche ciasto, schłodzić. 2/3 ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać odrobiną bułki tartej (aby ciasto nie piło dużo soku z owoców), nałożyć owoce. Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier. Wyłożyć na owoce i zetrzeć resztę ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować