Idealne ciasto na lato. Kruche ciasto można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
2 godz.
Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
½ szklanki cukru pudru
5 jajek
25 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 dag agrestu
30 dag czerwonej porzeczki
Bułka tarta
Pleśniak agrestowo-porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać margarynę z żółtkami, dodać cukier puder. Energicznie wyrobić kruche ciasto, schłodzić. 2/3 ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać odrobiną bułki tartej (aby ciasto nie piło dużo soku z owoców), nałożyć owoce. Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier. Wyłożyć na owoce i zetrzeć resztę ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze