Placki z pietruszki i kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

Ciekawy i smaczny pomysł na bezmięsny obiad czy kolację. Placki wykonane z pietruszki korzeniowej oraz kaszy gryczanej w wersji dietetycznej - bez smażenia na oleju. Z lekką nutą orientu i aromatycznymi ziołami.

Składniki:

  • 600 g korzenia pietruszki
    3 ząbki czosnku
    100 g kaszy gryczanej prażonej
    3 - 4 łyżki mąki pszennej
    2 jajka
    po 1/2 łyżeczki suszonych ziół - tymianku, oregano
    1 łyżeczka curry
    szczypta chilli
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Racuchy Kotlety Placki Przystawki

Placki z pietruszki i kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z pietruszki i kaszy gryczanej 1. Pietruszkę ugotować do miękkości (20 - 30 min) w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i pognieść tłuczkiem do ziemniaków (nie na całkowitą miazgę). Wystudzić.
    Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, wystudzić - dołożyć do pietruszki. Dodać posiekany czosnek, zioła, curry i chilli. Wymieszać. Wbić jajka i wsypać mąkę. Ponownie wymieszać. Całość doprawić do smaku.
  • Placki z pietruszki i kaszy gryczanej 2. Na rozgrzaną, suchą patelnię (średnica 24 cm) nałożyć porcje przygotowanej masy.
  • Placki z pietruszki i kaszy gryczanej 3. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 20 średniej wielkości placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować