Placki po węgiersku

0 (0 ocen)

Bardzo rozgrzewające placuszki. Sos lekko ostry. Na zimne jesienne jak i wiosenne dni. Polecam.

Składniki:

  • Placki:
    - 4 ziemniaki
    - sól do smaku
    - 1 cebula
    - 1 jajko
    - 5 łyżek mąki
    - olej do smażenia

    Gulasz:
    - 1 czerwona papryka
    - 3 pieczarki
    - 300 ml. wody
    - 500 g. szynki wieprzowej
    - 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    - 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
    - 1 łyżeczka soli
    - szczypta pieprzu

    Zaklepka:
    - 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0p27fvm 1. Ziemniaki obrać, pokroić na małą kostkę i umieścić w blenderze. Zmielić. Dodać jajko, cebulę, sól. Dalej miksować. Dodać mąkę, wymieszać. Nakładać łyżką placki na rozgrzany olej.
  • image-280kgs2 2. Nakładać łyżką placki na rozgrzany olej. Smażyć na złoto z każdej strony.
  • image-0i4qwkw 3. Sos:
    Mięso pokroić w małą kostkę. Przyprawić. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażyć. Potem przykryć pokrywka, dolać 100 ml. wody i dusić ok. 30 min.
  • image-0ygtg3l 4. Paprykę pokroić w małą kostkę i dodać do sosu. Dalej przykryć, i dusić na małym ogniu kolejne 30 min.
  • image-1rx07rl 5. Pieczarki obrać, pokroić w plastry. Dodać do gulaszu. Wlać resztę wody. Gotować ok 15 min. Zrobić zaklepkę. Rozmieszać z sosem.
    Chwilkę gotować i wyłączyć. Gulasz nakładać na placki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować