Placki po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Placki po węgiersku są typowo polskim daniem, nazwa wywodzi się tylko i wyłącznie z pochodzenia gulaszu. Placki ziemniaczane z mocno paprykowym gulaszem węgierskim stanowią pyszne i sycące danie. My je uwielbiamy :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na placki ziemniaczane:

    5-6 średnich ziemniaków
    5-6 łyżek mąki pszennej
    1 jajko
    1 cebula
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    Składniki na gulasz:

    500g mięsa wołowego gulaszowego (można też zastąpić je mięsem wieprzowym lub piersiami z kurczak)
    2 papryki
    1 cebula
    4-5 ogórków korniszonów
    ziele angielskie
    liść laurowy
    pieprz ziarnisty
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki mąki
    2-3 łyżki śmietany
    sól, pieprz
    majeranek
    tymianek
    papryka słodka
    papryka ostra
    1-2 szkl. wywaru (można zastąpić wrzątkiem z odrobiną sosu sojowego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w rondelku. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, po 5-10 minutach ogórki korniszony, również drobno pokrojone. Podlewamy wszystko 1-2 szklankami rosołu. Dusimy wszystko do momentu, aż ogórki zmiękną. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego oraz 2 liście laurowe i wszystko razem dusimy na małym ogniu ok. 20min.
  • 2. Podduszone warzywa z mięsem doprawiamy czosnkiem (ja wrzucam ząbki w całości), po łyżeczce majeranku, tymianku, papryki słodkiej i ostrej oraz solą i pieprzem do smaku. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy i tak jeszcze chwilę dusimy.
  • 3. Na koniec śmietanę mieszamy z mąką i łączymy z duszącymi się warzywami i mięsem tworząc gulasz węgierski.
  • 4. Przygotowujemy placki ziemniaczane: ziemniaki i cebule trzemy na tarce, dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz, mieszamy i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Można smażyć duże placki i przekładać je gulaszem jak omlety, lub mniejsze placki i kłaść gulasz pomiędzy placki.

Porady

Danie podajemy na gorąco udekorowane świeżą papryką i/lub natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować