Placek szwedzki

4.5 (146 ocen)

Pyszne, kruche ciasto z jabłkami i bakaliami.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    3 jajka
    1 szkl cukru pudru
    1 margaryna
    1 cukier waniliowy
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 łyżki gęstej śmietany
    3 łyżki kakao
    1 1/2 szkl siekanych orzechów włoskich
    1 kg jabłek prażonych (cukier wg uznania w zależności jak kwaśne są jabłka)
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Placek szwedzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę stopić i ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać margarynę i siekać nożem. Gdy składniki się połączą dodać 3 żółtka, cukry i proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wszystkie składniki szybko zarobić i podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i wyrobić. Ciasto jasne schłodzić w lodówce a ciemne w zamrażalniku.
  • Placek szwedzki 2. Jasnym ciastem wylepić dno dużej blaszki, posmarowanej masłem. Podpiec w piekarniku w 200st na złoty kolor. Następnie gdy lekko przestygnie wyłożyć na nie jabłka. 1/2 ciemnego ciasta zetrzeć na jabłka, posypać orzechami. Na to wyłożyć pianę ubitą z białek z 1 łyżką cukru. Na pianę zetrzeć drugą część ciemnego ciasta.
    Placek piec w temp. 180 stopni do czasu aż ciasto będzie odchodziło od blaszki.

Porady

Jabłka można zastąpić powidłami. Można dodać rodzynki i skórkę pomarańczową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować