kluski z powidłami śliwkowymi

0 (0 ocen)

Ciasto ziemniaczane nadziane powidłami śliwkowymi. Szybki, smaczny i lekki obiad.

Składniki:

  • ciasto: porcja dla około 6 osób
    ok.1.30 kg ziemniaków
    3 jaja
    1 szklanka mleka
    cukier waniliowy
    sól
    ok.25 dag mąki ziemniaczanej i 25 dag mąki pszennej

    farsz:
    2 słoiczki powideł śliwkowych (zamiast dżemu można użyć świeże owoce np.truskawki, węgierki, jabłka itp.)

Kluski z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Zmielić i przestudzić.
  • 2. jajka wymieszać z cukrem waniliowym i mlekiem.
  • 3. Ziemniaki wymieszać z masą jajeczną i mąką i wyrobić ciasto tak jak na kopytka.
  • 4. Formować wałki z ciasta ziemniaczanego i kroić na talarki, z których formować okrągłe placki jak na pierogi, na środek nałożyć powidła, zlepić delikatnie wszystkie końce i uformować kulkę.
  • 5. Kluski gotować w osolonej wodzie i podawać z roztopionym masełkiem albo śmietaną wymieszaną z dowolnym dżemem, wtedy powstanie nam taki jogurt...coś pysznego polecam :) kluski są bardzo syte i naprawdę można się nimi najeść.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy