Pizza na cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, sól, cukier, olej, dodać rozrobione drożdże i wygniatać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowe cisto rozwałkować na natłuszczonej blaszce i podziurkować widelcem. Piec w temp. ok. 180 st. W tym czasie podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki z cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni lub w garnku poddusić pokrojoną paprykę, pomidory, kukurydzę i pieczarki z cebulą. Doprawić solą pieprzem, papryką, chili. Mieszać co jakiś czas, by się nie przypaliło. Gdy ciasto się zarumieni (ok. 20-30 min. od włożenia do piekarnika), posmarować keczupem. Piec tak jeszcze chwilę i nałożyć farsz, gdy sok odparuje. Posypać po całości przyprawą do pizzy, nałożyć plasterki salami i posypać starkowanym serem. Piec do czasu, aż ser się roztopi.
Komentarze