Pizza domowa z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy w 1/4 szklanki wody. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, rozrobione drożdże, resztę wody, 2 łyżki oliwy i sól. Zagniastamy ciasto i wykładamy nim wcześniej przygotowaną i wysmarowaną tłuszczem blaszkę (moja ma wymiary 25x36cm).
2.1 małą cebulę szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodając umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do całkowitego odparowania płynu z pieczarek.
3.Z podanych składników przygotowujemy sos, który zagotowujemy i nim smarujemy ciasto. Na sos wykładamy przygotowane pieczarki, następnie szynkę w plasterkach, a na koniec starty na grubych oczkaczh żółty ser.
4.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do całkowietego rozpuszczenia sera i upieczenia ciasta (około 20 minut).
Komentarze