Pizza domowa

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Moja pierwsza prawdziwa pizza. Z pysznym ciastem i dodatkami, które bardzo lubimy.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 foremki o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    1kg mąki
    100g drożdży
    1,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki wody
    3 łyżki cukru
    4 łyżki oleju
    3 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    600g pieczarek
    400g żółtego sera typu mozzarella
    300g lubionej wędliny
    100g wędzonego boczku
    100g przecieru pomidorowego
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    Kilka łyżek ketchupu
    Bazylia, oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Szynki Ser

Pizza domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mleko o wodę podgrzać aby były ciepłe. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zarobić gładkie elastyczne ciasto. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na wielkość blaszki. Przełożyć do foremek.
  • 2. Nadzienie: Pieczarki obrać i pokroić w dość grube plastry, przesmażyć na łyżce oleju lekko soląc. Mają pozostać jędrne i soczyste. Ser zetrzeć na tarce, boczek pokroić w kostkę razem z cebulą. Każde z ciast posmarować przecierem i delikatnie polać ketchupem, posypać ziołami. Ułożyć wędlinę, boczek, cebulkę. Każdą pizzę posypać serem. Przykryć ściereczkami i zostawić na 30 minut, do podrośnięcia. Po tym czasie piec w 200 stopniach przez ok 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ser żółty Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować