Pijana śliwka

4.5 (161 ocen)

  • 5 godz.

Przepis dostałam od koleżanki ale jak to ze mną bywa musiałam go co nie co zmodyfikować

  • 5 godz.

Składniki:

  • Biszkopt ciemny: 5 jajek
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1/2 szklanki mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    Ciasto orzechowe: 5 jaj
    25 dag orzechów grubo krojonych
    1 szklanka cukru kryształu
    1 łyżka miodu
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem: 1/2 l mleka
    1 szklanka cukru
    5 żółtek (z ciasta orzechowego)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 i 1/2 kostki masła
    Dodatkowo: 50 dag suszonych śliwek bez pestek , pokroić w paski i namoczyć w alkoholu najlepiej
    na noc
    herbatniki
    Polewa: 1 czekolada mleczna
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pijana śliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny. oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę utrwalić cukrem , następnie dodaj po jednym żółtku mieszając . Na końcu wsyp mąkę z kakaem i proszkiem i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na blaszkę (standardowa wielkość). Piec w temperaturze 180 st. przez 20-25 minut.
  • 2. Ciasto orzechowe . Rozdziel białka od żółtek. Białka ubić z cukrem. Dodać orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem i miód. Dokładnie wymieszaj Piec w tem. 180 st. przez 20-25 minut.
  • 3. Krem . Z mleka cukru, żółtek mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.

    Polewa. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka.
  • 4. Przełożenie ciasta

    biszkopt ciemny- cienka warstwa kremu- ciasto orzechowe- cienka warstwa kremu- śliwki - pozostała cześć kremu- herbatniki- polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować