PIJANA KUKUŁKA

4.94 (185 ocen)

Jest to ciasto wyjątkowe.Nie należy do najtańszych,ale warto je przygotować.Jest to ciasto dla dorosłych.Robiłam je ze smaku ciasta,które kupiłam w cukierni.Moje miało o niebo lepszy smak.

Składniki:


  • BISZKOPT

    7 szt. jajek
    3/4 szk. mąki tortowej
    1/4 szk. kartoflanki
    3/4 szk. cukru
    2 łyżki kakao
    11/2 łyżeczki proszku do pieczenia


    WARSTWA 1

    1/2 l. śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    3 op. Śmietan Fix



    WARSTWA 2 Z KUKUŁKĄ

    1 szk. gorącej wody
    3 łyżki rozpuszczalnego kakao lub czekolady do picia
    40 dkg. cukierki kukułki
    10 dkg. czekolada mleczna
    10 dkg. czekolada gorzka
    50 ml. spirytus 96%




    WARSTWA 3 ŚMIETANOWA

    1/2 l. śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    4 op. śmietan fix



    WARSTWA 4 CZEKOLADOWA

    3 łyżki kakao rozpuszczalnego lub czekolady pitnej
    3 łyżki gorącej wody
    1/2 kostki Kasi
    10 dkg. czekolady gorzkiej
    10 dkg. czekolady mlecznej
    20 ml. spirytus 96%



    WARSTWA 5

    10 dkg. czekolady białej
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.94 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pijana kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę,ciągle ubijając dodawać
    cukier,rozmącone żółtka,obie mąki wymieszane z
    kakao,proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito.Całość
    delikatnie wymieszać,przelać na blaszkę wyłożoną papierem
    do pieczenia,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20
    min. przestudzić,przeciąć na dwie połowy.Jedną z nich
    ułożyć ponownie na blaszce wyłożonej papierem i przygotować
    warstwy.

  • 2. WARSTWA 1

    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan
    fix,rozłożyć na pierwszej połowie biszkoptu i przykryć
    drugą połową.
  • pijana kukułka 3. WARSTWA 2 Z KUKUŁKĄ

    Kakao zalać gorącą wodą,wymieszać i przelać do
    garnka,włożyć kukułki i gotować na wolnym ogniu do czasu
    rozpuszczenia się cukierków.Zdjąć z ognia i do gorącej
    masy włożyć obie połamane czekolady,mieszać do czasu ich
    rozpuszczenia,przestudzić,wlać spirytus,połączyć go
    dokładnie z masą i wylać na biszkopt,pozostawić do
    zastygnięcia.
  • pijana kukułka 4. WARSTWA 3 ŚMIETANOWA

    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem,śmietan fixem i
    wylać na warstwę z kukułką.Całość przykryć warstwą
    czekoladową.
  • 5. WARSTWA 4 CZEKOLADOWA


    Kakao lub czekoladę rozpuszczalną zalać gorącą
    wodą,wymieszać,przelać do rondelka,dodać tłuszcz i
    gotować na wolnym ogniu do czasu całkowitego połączenia
    się czekolady z tłuszczem.Zdjąć z ognia,dodać obie
    połamane czekolady,mieszać do czasu rozpuszczenia i
    połączenia się składników,przestudzić,wlać
    spirytus,dokładnie połączyć i całość wylać na
    śmietanę.
  • pijana kukułka 6. WARSTWA 5

    W rondelku rozgrzać mleko,dodać połamaną
    czekoladę,mieszać do czasu jej rozpuszczenia i gorącą za
    pomocą łyżki delikatnie popisać warstwą czekoladową.
    Gotowe ciasto wstawić do chłodnego miejsca na minimum 6
    godz.Życzę smacznego,jest naprawdę super.

Porady

Proszę wykonać zgodnie z przepisem a każdy kto spróbuje będzie zachwycony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować