Ciasto kukułka pijana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPTBialka ubijamy z sola na sztywna piane dodajac partiami cukier.Ubijamy dodajac zoltka,ostroznie wsypujemy maki,proszek do pieczenia i kakao.Wykladamy na mala blaszke i pieczemy ok 30min w 170st.
Zelatyne zalewamy mlekiem i odstawiamy do napecznienia a nastepnie rozpuszczamy w kapieli wodnej.Smietane ubijamy z cukrem a nastepnie mieszamy z zelatyna.Zaparzamy kawe w szklance wrzatku studzimy,wlewamy wodke.Biszkopt przekrajamy na pol,dol nasaczamy kawa i wkladamy 2/3 smietany,biszkopty nasaczmy w kawie i ukladamy na smietanie ,na biszkopty smarujemy mase kukulke i przykrywamy drugim blatem ciasta i na wierzch kladziemy pozostala smietane.Chlodzimy.
Porady
Ubijajac smietane z zelatyna najpierw lyzke smietany dodaje do zelatyny mieszam ,robie tak jeszcze z 3 lyzkami wszystko mieszam i dopiero calosc wlewam do smietany.
Komentarze