Pijak

4.51 (162 ocen)

Ciasto powstało w wyniku połączenia pomysłu mojego i mamy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jajek
    10łyżek maki tortowej
    10łyżek cukru
    1łyzeczka proszku do pieczenia
    2łyżki oleju
    2łyżki kakao
    Krem:
    10dag cukru
    0,5szkl mleka
    2łyżki maki ziemniaczanej
    2 łyżki maki pszennej
    1 cukier wanilinowy
    1 margaryna
    Polewa:
    1 czekoladę mleczna roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy ok 3łyżki mleka.
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Pijak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywna pian, potem dodać cukier i ubijać tak długo aż się rozpuści, następnie dodać żółtka potem proszek do pieczenia, mąkę i olej. Połowę ciasta wylać na blachę robiąc ukośne paski, a do drugiej połowy ciasta dodać kakao i wylać pomiędzy białe paski. Piec ok 30 min w temp 150 stopni. Po wystudzeniu placek przekrawamy na pół, pierwszy blat smarujemy cienko marmolada wieloowocowa, na to nakładamy połowę kremu i przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy resztą kremu, na to układamy namoczone w alkoholu biszkopty. Na końcu polewamy czekoladą.
    Krem: Ugotować budyń na mleku z mąki i cukru. Margarynę utrzeć w mikserze, dodawać do niej porcjami ostudzony budyń. Całość utrzeć na gładką masę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Alkohol Owoce Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować