Sezon truskawkowy wykorzystuję na gotowanie przysmaków, które moja rodzina bardzo lubi. Dziś zrobiłam pyszne bardzo syte pierogi. Robiąc sos wzorowałam się na przepisie Pawła Małeckiego na podobny sos.
45 min
Składniki:
Ciasto:
11/2 szkl mąki
1 łyżeczka masła
1/4 szkl gorącej wody
1/4 szkl zimnej wody
szczypta soli
Pierogi z kaszą jaglaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, sól i gorącą wodę, zamieszać widelcem. Dodać zimną wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Gdyby ciasto było zbyt twarde dodać odrobinę zimnej wody. Przykryć miską.
2.Kaszę na sitku przelać wrzątkiem, włożyć do garnka zalać wodą, dodać sól i na małym ogniu pod przykryciem ugotować do wchłonięcia wody. Po lekkim przestygnięciu dodać cukry, bułkę tartą i wymieszać.
3.Truskawki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przekroić na ćwiartki lub jeśli są duże na mniejsze części.
4.Kaszę nabierać łyżeczką i formować kulki wielkości orzecha, w środek wcisnąć cząstkę truskawki. Z tej ilości kaszy wyjdzie ok 30 kulek.
5.Połowę truskawek przygotowanych na sos rozgnieść w rondlu, dodać cukier, wino i cynamon. Gotować na wolnym ogniu. Sos lekko zgęstnieje wtedy dodać resztę truskawek, małe w całości, duże przekrojone na pół i razem chwilkę pogotować.
6.Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką placuszki, rozłożyć kulki i zlepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie ok 5 minut od wypłynięcia.
Komentarze