Czekoladowe pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i dodajemy kakao, sól oraz masło, a na końcu wlewamy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło.
2.Truskawki na nadzienie myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy w drobną kostkę.
3.Sos:
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki sos. Do smaku dodajemy cukier puder (u mnie - tylko 1 łyżeczka). Mieszamy.
4.Pierogi:
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce pokrojonych truskawek i zlepiamy dokładnie brzegi, formując pierogi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi (po około 6-8 szt.) i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia.
Komentarze