CZEKOLADOWE PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pierogi w wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami, podane z sosem truskawkowo-śmietanowym

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka gorącej wody
    2 czubate łyżki kakao
    2 łyżki masła
    szczypta soli
    Nadzienie:
    500 g truskawek
    Sos:
    150 ml śmietanki 30%
    ok. 350 g truskawek
    cukier puder (do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Sos truskawkowy

Czekoladowe pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i dodajemy kakao, sól oraz masło, a na końcu wlewamy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło.
  • 2. Truskawki na nadzienie myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy w drobną kostkę.
  • 3. Sos:
    Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki sos. Do smaku dodajemy cukier puder (u mnie - tylko 1 łyżeczka). Mieszamy.
  • 4. Pierogi:
    Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce pokrojonych truskawek i zlepiamy dokładnie brzegi, formując pierogi.
    W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi (po około 6-8 szt.) i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia.

    Podajemy z przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Truskawki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować