Pierogi z tym nadzieniem polubiły nawet moje dzieci ,które za kaszą nie przepadają. Pierogi są pyszne zwłaszcza z dodatkiem ostrej surówki z marchwi i chrzanu.
2 godz.
Składniki:
na ciasto pierogowe:
ok. 70 dag mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli
woda letnia z dodatkiem mleka słodkiego
na farsz:
10 dag kaszy gryczanej
10 dag kaszy jęczmiennej
4 dag smalcu
1 duża cebula
20 dag gotowanego boczku
20 dag dobrej kiełbasy np. wiejskiej
2 łyżeczki cząbru( suszonego)
sól,pieprz czarny i ziołowy,maggi,vegeta do smaku
dodatkowo:
okrasa z podsmażonego i pokrojonego w kosteczkę gotowanego boczku do polania pierogów
Pierogi z kaszą, boczkiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta :
Do przesianej mąki dodajemy jajka,olej,szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając letnią wodę z mlekiem tak aby ciasto miało konsystencję ciasta pierogowego. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 min.
Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy szklanką krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżeczką farsz. Zlepiamy dokładnie pierogi.
Przygotowanie farszu:
Obie kasze gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Studzimy.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na połowie smalcu na lekko złoty kolor.
Kiełbasę obieramy, od boczku odkrawamy skórkę. Mielimy kiełbasę z boczkiem w maszynce do mielenia mięsa. Lekko podsmażamy na pozostałym smalcu.
Wszystkie przygotowane i przestudzone składniki farszu łączymy ze sobą,doprawiając je do smaku przyprawami. Dokładnie mieszamy.
Etap końcowy :
Przygotowane pierogi gotujemy partiami w dużym rondlu z lekko osoloną wrzącą wodą. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką,gotujemy ok. 2 min. od wypłynięcia na wierzch.
Po ugotowaniu cedzimy ,przelewamy ciepłą wodą.
Podajemy polane ciepłą okrasą z dodatkiem ostrej surówki np. z marchwi,jabłka i chrzanu.
Komentarze