Pierogi z kapustą i grzybami okraszone szynką szwarcwaldzką

0 (0 ocen)

By zjeść pyszne pierogi trzeba poświęcić sporo czasu na ich lepienie. Teraz ten czas możemy skrócić ponieważ można kupić rewelacyjną kapustę postną z grzybami leśnymi.

Składniki:



  • 0,5 kg mąki pszennej
    płaska łyżka masła
    250 ml ciepłej wody
    sól szczypta

    kapusta postna z grzybami leśnymi
    1 łyżka masła klarowanego
    1 cebula
    100 g szynki szwarcwaldzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami okraszone szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy miksera przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, miękkie masło, ciepłą wodę i końcówką haka zmiksować do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Z ciasta uformować kulkę i przykryć na pół godziny miseczką by ciasto "odpoczęło". Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i za pomocą urządzenia do pierogów lub szklanką wykroić kółka. Na środku położyć łyżeczkę kapusty z grzybami i dokładnie zlepić. Zagotować wodę z solą wrzucać porcjami pierogi i na wolnym ogniu gotować około 5 minut od wypłynięcie pierogów.
    Pierogi wyjąć łyżką cedzakową i podać okraszone zrumienioną cebulką i szynką szwarcwaldzką.
    Na maśle lekko podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać pokrojona w paseczki szynkę i podsmażać aż cebulka się lekko zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować