By zjeść pyszne pierogi trzeba poświęcić sporo czasu na ich lepienie. Teraz ten czas możemy skrócić ponieważ można kupić rewelacyjną kapustę postną z grzybami leśnymi.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
płaska łyżka masła
250 ml ciepłej wody
sól szczypta
kapusta postna z grzybami leśnymi
1 łyżka masła klarowanego
1 cebula
100 g szynki szwarcwaldzkiej
Pierogi z kapustą i grzybami okraszone szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy miksera przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, miękkie masło, ciepłą wodę i końcówką haka zmiksować do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Z ciasta uformować kulkę i przykryć na pół godziny miseczką by ciasto "odpoczęło". Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i za pomocą urządzenia do pierogów lub szklanką wykroić kółka. Na środku położyć łyżeczkę kapusty z grzybami i dokładnie zlepić. Zagotować wodę z solą wrzucać porcjami pierogi i na wolnym ogniu gotować około 5 minut od wypłynięcie pierogów.
Pierogi wyjąć łyżką cedzakową i podać okraszone zrumienioną cebulką i szynką szwarcwaldzką.
Na maśle lekko podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać pokrojona w paseczki szynkę i podsmażać aż cebulka się lekko zrumieni.
Komentarze