Pierogi z jagodami

5 (156 ocen)

Drugie po truskawkowych ulubione pierożki mojej córeczki Oliwki. W lecie często jej je gotuję.

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    1/2kg mąki pszennej + do podsypywania
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    ok szkl gorącej wody

    30 dag jagód
    cukier
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać olej i jajko oraz stopniowo tyle wody aby wyrobić elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć gorącym talerzem i odstawić na kilkanaście minut- będzie bardziej elastyczne.
  • 2. Ciasto rozwałkować i szklaną wykrawać kółka. Nakładać jagody, posypać cukrem i zlepiać pierożki. Gotować ok 3 minuty od wypłynięcia. odcedzić i podawać posypane cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować