Pierogi leniwe z duszonymi śliwkami

4.5 (164 ocen)

Moja propozycja podania pierogów leniwych.

Składniki:

  • 40 dag ugotowanych ziemniaków
    60 dag białego sera
    1 jajko
    10 dag mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki masła
    2 łyżki tartej bułki
    sól,

    sos: 50 dag miękkich śliwek
    2 łyżki masła
    4 łyżki cukru
    pół łyżeczki cynamonu

Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kopytka Sosy

Pierogi leniwe z duszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: śliwki umyć, usunąć pestki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Przesmażyć je mieszając, posypać cynamonem. Owoce dusić do lekkiego rozgotowania.
  • ciasto pokrój ukośnie na kluski 2. Wystudzone ziemniaki i biały ser zemleć przez maszynkę.Wymieszać z jajkiem, szczyptą soli i mąką. Zagnieść ciasto i podzielić na cztery części. Z każdej uformować wałek, lekko spłaszczyć go dłonią i pokroić na ukośne kawałki.
  • leniwe ze śliwkami 3. Kluski wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Gotować 3 minuty od momentu , jak wypłyną na powierzchnię wody. Wyjąć na talerz, osączyć. Na maśle zrumienić bułkę tartą. Włożyć do niej pierogi, wymieszać. Podawać z sosem śliwkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować