Pierogi leniwe z duszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: śliwki umyć, usunąć pestki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Przesmażyć je mieszając, posypać cynamonem. Owoce dusić do lekkiego rozgotowania.
2.Wystudzone ziemniaki i biały ser zemleć przez maszynkę.Wymieszać z jajkiem, szczyptą soli i mąką. Zagnieść ciasto i podzielić na cztery części. Z każdej uformować wałek, lekko spłaszczyć go dłonią i pokroić na ukośne kawałki.
3.Kluski wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Gotować 3 minuty od momentu , jak wypłyną na powierzchnię wody. Wyjąć na talerz, osączyć. Na maśle zrumienić bułkę tartą. Włożyć do niej pierogi, wymieszać. Podawać z sosem śliwkowym.
Komentarze