Piernik lany z domową polewą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód rozpuścić z margaryną i cukrem. Ostudzić.
2.Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i cukrem wanilinowym. Dosypać do ostudzonego miodu i dokładnie wymieszać. Potem dodać żółtka i sodę wymieszaną z łyżką zimnej wody.
3.Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta. Używać do tego drewnianej łyżki, nigdy miksera. Wylać na blachę ciasto i piec w 180 stopniach ok godziny. Wystudzony można przeciąć na pół i przełożyć marmoladą lub konfiturą. Ja swój przełóżyłam marmoladą różaną.
4.POLEWA:
Margarynę, cukier i kakao roztopić. Ostudzić. W tym czasie sparzyć dobrze jajo. Wyparzone jajko wbić do ostudzonej masy kakaowej i mikserem wymieszać na gładką masę. Do polewy można dodać orzechy. Wylać na placek
Porady
Do placka użyj miodu naturalnego, sztuczny całkowicie zmenia smak
Komentarze