Piernik lany z domową polewą kakaową

4.5 (196 ocen)

Przepis z zeszytu kulinarnego mojej babci. Zawsze się udaje i świetnie smakuje, zwłaszcza z domową konfiturą.

Składniki:

  • PIERNIK
    2 szkl mąki
    1szkl cukru
    3/4 margaryny
    13 dag miodu prawdziwego
    całe opakowanie przyprawy do piernika
    5 jaj
    cukier wanilinowy
    1 łyżeczka sody rozpuszczona w łyżce zimnej wody
    POLEWA:
    1/2 margaryny lub masła
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik lany z domową polewą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód rozpuścić z margaryną i cukrem. Ostudzić.
  • 2. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i cukrem wanilinowym. Dosypać do ostudzonego miodu i dokładnie wymieszać. Potem dodać żółtka i sodę wymieszaną z łyżką zimnej wody.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta. Używać do tego drewnianej łyżki, nigdy miksera. Wylać na blachę ciasto i piec w 180 stopniach ok godziny. Wystudzony można przeciąć na pół i przełożyć marmoladą lub konfiturą. Ja swój przełóżyłam marmoladą różaną.
  • piernik lany 4. POLEWA:
    Margarynę, cukier i kakao roztopić. Ostudzić. W tym czasie sparzyć dobrze jajo. Wyparzone jajko wbić do ostudzonej masy kakaowej i mikserem wymieszać na gładką masę. Do polewy można dodać orzechy. Wylać na placek

Porady

Do placka użyj miodu naturalnego, sztuczny całkowicie zmenia smak

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować