piegusek ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wilgotne ciasto o pomarańczowym aromacie, z chrupiącym makiem i soczystymi śliwkami. Idealne do herbatki w środku tygodnia.

  • 60 min

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    300 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g cukru
    250 g masła
    5 jajek
    2 łyżki suchego maku
    sok i skórka z dużej pomarańczy
    2 łyżki mleka
    300 g śliwek
    1 łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piegusek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek i mak wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać po jajku, następnie wlać sok z pomarańczy, mleko i skórkę. Dodać mąkę z makiem i wymieszać.
  • 2. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki pokroić w połówki, wymieszać z bułką tartą i ułożyć na cieście skórką w dół. Piec około 40 minut w 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować