Pieczony pstrąg z ziemniakami

4.5 (189 ocen)

  • 40 min

Pstrąg pieczony - zdrowa rybka i do tego jaka pyszna

  • 40 min

Składniki:

  • 2 pstrągi tęczowe patroszone
    pół kostki masła czosnkowego
    1 cytryna
    sól, pieprz
    ziemniaki
    oliwa z oliwek
    przyprawa do ziemniaków
    cebula
    pomidorki cherry
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony pstrąg z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę opłukać, osuszyć najlepiej ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą i pieprzem. Do środka ryby, powkładać kawałki masła czosnkowego i dwa plastry cytryny. Na wierzchu również ułożyć po dwa plastry cytryny. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

    Ziemniaki umyć i obrać, bądź wyszorować (młode). Po przekrajać w ósemki i zagotować przez 5 minut. Odcedzić. Zalać łyżką oliwy z oliwek, przyprawić przyprawą do ziemniaków bądź solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Wkoło poukładać kawałki cebuli i pomidorków cherry. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

    Po tym czasie na ziemniaki ułożyć przygotowaną wcześniej rybę i piec jeszcze przez 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować