Pieczony pstrąg z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę opłukać, osuszyć najlepiej ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą i pieprzem. Do środka ryby, powkładać kawałki masła czosnkowego i dwa plastry cytryny. Na wierzchu również ułożyć po dwa plastry cytryny. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Ziemniaki umyć i obrać, bądź wyszorować (młode). Po przekrajać w ósemki i zagotować przez 5 minut. Odcedzić. Zalać łyżką oliwy z oliwek, przyprawić przyprawą do ziemniaków bądź solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Wkoło poukładać kawałki cebuli i pomidorków cherry. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
Po tym czasie na ziemniaki ułożyć przygotowaną wcześniej rybę i piec jeszcze przez 15-20 minut.
Komentarze