Kurczak w ziołach

4.5 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo soczysty, aromatyczny i pyszny kurczak pieczony w towarzystwie świeżych ziół.

Składniki:

  • 1świeży kurczak
    przyprawa do kurczaka
    sól
    pieprz
    kilka gałązek świeżych ziół (u mnie rozmaryn, tymianek,cząber i szałwia)
    kilka ząbków czosnku
    1/4 szklanki wody
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w ziołach 1. Kurczaka opłukać, osuszyć i natrzeć porządnie przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki. Przed pieczeniem kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i obłożyć go świeżymi ziołami i ząbkami czosnku, kilka gałązek ziół i ząbków czosnku włożyć również do środka.
  • 2. Całość skropić olejem i podlać wodą. Piec ok 1-1,2 godziny w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia można uchylić wieko, aby woda wyparowała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować