Pieczone udka i zapiekana kasza jaglana

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 20 min

dwie pieczenie na jednym ogniu

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 udka
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżeczka tymianku
    sól
    pieprz
    szczypta suszonej papryczki chili
    szczypta czosnku granulowanego

    1 szkl kaszy jaglanej
    2 szkl wody
    1 pomidor
    1 papryczka chili
    sól
    pieprz
    natka pietruszki
    natka selera
    400 ml śmietany 18%
    2 jajka
    szczypta oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone udka i zapiekana kasza jaglana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone udka i zapiekana kasza jaglana 1.
    Udka umyć, oczyścić, osuszyć. Przygotować marynatę i natrzeć nią udka, resztę marynaty wlać do brytwanki i odstawić na godzinę.
  • Pieczone udka i zapiekana kasza jaglana 2. Kaszę ugotować w 2 szkl wody aż wchłonie cały płyn. Odstawić odkrytą by wystygła.
    Pomidor przekroić, wyciąć 4 plasterki do dekoracji, resztę pokroić w kosteczkę i dodać do kaszy, dodać posiekaną drobno papryczkę, posiekaną natkę pietruszki i selera, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z jajkami dodać do kaszy i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyrównać, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i posypać oregano.

    Piekarnik nagrzać do temp 200 st. Wstawić udka i kaszę jednocześnie i piec ok 50 min z termoobiegiem.


Porady

Do dania przygotowałam surówkę z kapusty pekińskiej, cebuli, papryki konserwowej, oliwek i cebulki konserwowej. Doprawiłam oliwą i przyprawą do sałatek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować