Pieczone jabłka z jogurtem waniliowym

4.5 (146 ocen)

Pomysł na zdrowy deser

Składniki:

  • 4 jabłka
    4 łyżeczki masła
    Suszona żurawina – ok. 16 szt
    Orzechy włoskie – ok. 8 szt
    4 łyżeczki cukru waniliowego – domowego + jedna łyżka do jogurtu
    1 szklanka jogurtu greckiego
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pieczone jabłka z jogurtem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Jabłka dokładnie umyć, przekroić na pół, usunąć ogonki a łyżką do melona usunąć ogryzki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

    W powstałe w ten sposób dziurki włożyć po pół łyżeczki masła i po 2 żurawinki. Jabłka posypać cukrem, po pół łyżeczki na każdą połówkę.

    Orzechy włoskie obrać z łupin, posiekać, wsypać po równo na połówki jabłek. Wstawić do piekarnika na około 40 minut na 190st.

    W międzyczasie jogurt grecki zmieszać z łyżką cukru waniliowego i wstawić do lodówki.

    Upieczone jabłka wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Nałożyć porcje na talerzyki i polać schłodzonym sosem jogurtowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować