Pieczone goloneczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i pozbawione kłaków golonki wkładamy do garnka.Dodajemy sól,pieprz,ziele angielskie,ząbki czosnku przekrojone na pół,listki laurowe i zalewamy zimną wodą.Gotujemy do miękkości golonek tak żeby było można z łatwością wyjąć kości - studzimy.
2.Do miseczki dodajemy ketchup,musztardę i wino,mieszamy.
3.Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 szklanki wywaru w którym sie gotowały i wkładamy golonki wcześniej wysmarowane naszą masą ketchupowo-musztardowo-winną.
4.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160*C i pieczemy do zrumienienia sie skórek.Często zaglądamy i przewracamy nasze golonki i polewamy płynem który jest w naczyniu.
Gotowe golonki podajemy z ulubionymi dodatkami,oraz lampką czerwonego winka lub piwa :)
Komentarze