Pieczone goloneczki

4.5 (161 ocen)

Pyszna rozpływająca sie w ustach goloneczka -Polecam :-)

Składniki:


  • 2 przednie goloneczki wieprzowe (moje warzyły 1kg i 100g)
    3 duże ząbki czosnku
    6-7 kulek ziela angielskiego
    7-8 liści laurowych
    kilka kulek pieprzu
    1 duża łyżka soli
    1/2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego
    3 łyżki ketchupu łagodnego
    3 łyżki musztardy francuskiej ostrej
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne Golonka Wina

Pieczone goloneczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotujemy golonki 1. Umyte i pozbawione kłaków golonki wkładamy do garnka.Dodajemy sól,pieprz,ziele angielskie,ząbki czosnku przekrojone na pół,listki laurowe i zalewamy zimną wodą.Gotujemy do miękkości golonek tak żeby było można z łatwością wyjąć kości - studzimy.
  • robimy papkę 2. Do miseczki dodajemy ketchup,musztardę i wino,mieszamy.
  • gotowe do pieczenia 3. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 szklanki wywaru w którym sie gotowały i wkładamy golonki wcześniej wysmarowane naszą masą ketchupowo-musztardowo-winną.
  • 4. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160*C i pieczemy do zrumienienia sie skórek.Często zaglądamy i przewracamy nasze golonki i polewamy płynem który jest w naczyniu.

    Gotowe golonki podajemy z ulubionymi dodatkami,oraz lampką czerwonego winka lub piwa :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować